Cool uw computer

Cool computer, of laptop of desktop is essentieel. Laat de overclocks, u ofwel amateur of gewoon zwijgen als het origineel koeling niet meer worden vervuld, het komt wanneer de verschillende fans en kachels te veranderen, volgens zijn budget en verwachtingen. Maar de keuze is enorm en het duurste product is niet altijd goed. Ik zal detail in dit artikel de verschillende elementen afkoelen in een PC en de twee belangrijkste methoden van koelen belang (luchtgekoeld en water).

PS: Ik zal niet in detail de methoden die bekend staat als "extreme" nutteloos voor het vinden van de gewone man en alleen nuttig voor de bank en exploderen verslagen.Samenvatting:


De verschillende componenten op uw pc af te koelen

Uw computer bestaat uit verschillende componenten die allemaal min of meer hoge temperaturen te ondersteunen en moeten dus worden gekoeld.

de processor

De processor, ook wel CPU (Central Processing Unit) of voor intieme Proco is een essentiële component aan uw computer. Zoals u raadt het al, het is dan ook de laatste af te koelen.

De CPU moet worden gekoeld met een radiator met daarop een fan genaamd "koeler" (+ Samentrekking ventilatorkachel).

De koeler van Intel of AMD is zelden bevredigend bij het zoeken om te werken in stilte of u wilt krijgen in de Overlock.
We moeten dus te vervangen!

Nogmaals, er zijn verschillende methoden:
 • passieve koeling
 • Een actieve koeling (ventilator)
 • Het koelwater (waterkoeling)Passieve koeling:
Overklokkers, ga dan naar de volgende paragraaf;)
Dit systeem volledig stil, omdat er geen ventilator wordt aanbevolen wanneer u werken in volledige stilte en liefst met een brede behuizing (18 cm minimum) en goed geventileerd. De keuze is moeilijk en veel fabrikanten in de race van start. Een aantal uitstekende systemen gemaakt door Thermalright, Noctua of skythian (niet om op te noemen) voldoende in passiva. Maar wees voorzichtig! Alvorens te kopen, lees proeven zonder ventilator kachels en vragen over de verenigbaarheid van de socket, als uw huis is vrij breed en soms als je moederbord compatibel is. Maar we moeten waakzaam (e) met dit soort systeem blijven in de vroege dagen, een processor met een hogere TDP en geduwd om de maximale belasting zal snel de radiator te overwinnen.

Actieve koeling fan:
is de meest voorkomende methode om af te koelen de CPU is de aanbevolen.
Een grote hoeveelheid CPU-koelers zijn beschikbaar, de eerste prijs van 15/20 €, meer dan 60/70 €.
Vergelijkende tests worden gepubliceerd, zoals hier en daar.

Men kan noemen bests verkopers in ventilos 120mm, zoals Cooler Master Hyper 212 EVO tot 30 € of Thermalright Macho of Be Quiet Dark Pro C1 tot € 50, of natuurlijk de Noctua U12 of C14 tot € 60.

Het is mogelijk om één te hebben en werken in stilte. Let op: op dit moment dBa (<30 dBa voor stilte). Maar overklokkers zal ook zeer tevreden zijn.
Met het geschikte systeem is het mogelijk om de relatief hoge frequentie processor monteren. Daarom is voor overclokers, aan te raden om een ​​brede behuizing naar de radiatoren tegemoet te komen. In het algemeen zal een goede passieve radiatoren fantastisch zijn zodra één of meer ventilatoren toegevoegd. Nogmaals, de merken zijn meerdere Tuniq, Noctua, Thermalright (nogmaals, ik zal ze niet allemaal noemen). Bij de aanschaf moet rekening worden gehouden met de processor socket, de ruimte op het moederbord en de breedte van het huis.


Voor waterkoeling, een aanzienlijke investering te doen is aan jou om te zien of het de moeite waard. Het duurt een kwaliteit waterblok om de stroom van water wordt vertraagd voorkomen of doodeenvoudig om goede prestaties te krijgen! zie de laatste paragraaf voor details.

De grafische kaart

Cool uw computerDe grafische kaart is een essentieel onderdeel van de computer. Maar het is even belangrijk om het koel te houden.

Eerst praten over de oorspronkelijke ventilatiesystemen. Er zijn twee methoden: passieve (geen ventilator) en actieve (met ventilator).

Passieve systemen worden op grote schaal gebruikt op grafische kaarten binnenkomst. Het is meestal gemaakt van plastic radiator, kleine afmeting in de microbehuizingen of een media center worden opgenomen.
Ze zijn ook aanwezig op een aantal high-end kaarten. Het systeem is, door oplichters, veel geavanceerder. Algemeen warmtepijpen vertrekken vanaf de GPU en achter de plaat om warmte af te voeren door de luchtstroming, van nature in het huis. Als de behuizing niet voldoende ventilatie, kan de GPU temperatuurstijging en er drama ... PC wordt uitgeschakeld als de temperatuur beveiligingsmappen opties geactiveerd en uiteindelijk vlam bij deze voorzorgsmaatregelen zijn uitgeschakeld.

Actieve systemen zijn de meest voorkomende en hebben betrekking op alle bereiken. Ze bestaan ​​altijd uit een radiator waaraan een ventilator is bevestigd. De effectiviteit zal dus afhangen van verschillende criteria:
 • De diameter van de ventilator
 • zijn snelheid
 • het ontwerp
 • De voor de radiator materialen
 • De grootte van de radiator


De diameter van de ventilator, gecombineerd met de rotatiesnelheid (en de vormgeving van de bladen) wordt de luchtstroom die in staat is het genereren definiëren. De voor de radiator materialen vast zijn doeltreffendheid (wat ik zal later gedetailleerd in het voorwerp) en radiator formaat dus dissipatie oppervlak definieert; hoe hoger het is, hoe hoger de temperatuur zal laag zijn mits je een goede ventilator.

Maar iedereen houdt niet van de oorspronkelijke fans. Om ze te vervangen, om de compatibiliteit te overwegen, voor deze, verwijs ik u naar de website van de fabrikant om die u wilt uw toekomstige systeem aan te schaffen.
Om de basis te vervangen, zal het de plaats waar je moet overwegen. U kunt problemen ondervinden als u van plan bent om een ​​multi-GPU aan te koppelen of als u een microfoon behuizing. Natuurlijk kunt u uw oorspronkelijke systeem te veranderen door een passief systeem, actieve of zet je GPU waterkoeling (zie 'verschillende koelmethoden' aan het eind van het artikel)
Maar waterkoeling vereist zware investeringen en Waterblocks zijn zelden compatibele kaarten van de ene generatie naar de andere. En nogmaals, moeten we rekening houden met de grootte factor, maar ook de kracht van uw pomp. Als je een low-end waterblock koopt, zul je meer kans dat het water wordt vertraagd komen in de waterblock hebben. Een high-end systeem geoptimaliseerd worden om de stroming van water voor koelen te vergemakkelijken.
Tot slot op grafische kaarten, moet je je geheugen te koelen, niet boven het hoofd. In het algemeen wordt de voor koelapparatuur voorzien. Anders, ik beveel een te kopen.

De Northbridge, Southbridge

De Northbridge heeft de moderne moederborden (socket AM3 / AM3 + en 1150/1151) verdwenen, is dit element niet te worden gekoeld.
Deze paragraaf heeft betrekking op oudere moederborden (socket 775 bijvoorbeeld)
Cool uw computerDe koeling van de North Bridge en South Bridge wordt meestal door twee systemen (passief):
 • Een lage kwaliteit aluminium radiator
 • Een radiatorcircuit verbonden door heatpipes


Als u geen (een) bit (s) van overklokken, het is zelden nuttig om dit systeem te veranderen in het bijzonder als het wijzigen van circu-pijp omvat het veranderen van de radiator Northbridge, Southbridge en mosfets!
Maar als je ervan houdt, Northbridge temperatuur is erg belangrijk. Alle huidige systemen (en prestaties) zijn passief, maar soms is het raadzaam om een ​​fan toe te voegen. De radiatoren worden gevormd om de meest krachtige draaien en moet op dit moment wees voorzichtig als u een Crossfire of SLI: de radiator kan interfereren. Het alternatief, goedkopere, in de vorm van een koperen radiator en is een goed alternatief voor low-end systeem aluminium. Je zal natuurlijk, controleert u de lijst met compatibele moederborden op de website van de fabrikant voor uw toekomstige koeler Northbridge / Southbridge.

mosfets

Mosfets, gelegen in de buurt van de CPU socket zijn halfgeleiders die de vervelende gewoonte om deining of exploderen als ze te verwarmen. Deze symptomen treden meestal wanneer u overklokken zonder het nemen van voorzorgsmaatregelen, dus is het noodzakelijk om te vragen (als er geen) of verander de dissipatie systeem wanneer we willen overcloker of we veranderen de radiator North Bridge en deze beide onderdelen zijn verbonden door een heatpipe.

De harde schijf

Sommige harde schijven hebben een vervelende neiging om veel meer dan men zou willen verwarmen. Het is mogelijk om een ​​water koelcircuit integreren, de harde schijf in een passief systeem dat bestaat uit een vlakke koelelement en warmtepijpen warmte of passief systeem daarmee, ventilatoren snellere verspreiding toestaan en efficiënte warmte of gewoon een systeem met meerdere fans om op de schijf te zetten.
Zodra dit geïntegreerd systeem, harde schijven nemen meer ruimte en sommigen kunnen niet meer passen in de gebruikelijke 3,5-inch bays, zal het daarom geschikt voor de bovenkant van de behuizing in een 5,25-inch bay.
weinig verwarming SSD geen specifieke koelsysteem vereist, zal bij de luchtstroom voldoende zijn.

Organiseer behuizing

de behuizing goed te organiseren kan een paar kostbare graden te besparen en lawaai in sommige gevallen.

Locatie van de verschillende componenten

Fysieke wil koude lucht afdalingen en warme lucht stijgt. We moeten daarom dienovereenkomstig plaatsen van de componenten.
Standaard configuratie met een enkele ventilator in de back-up is niet echt bevredigend is, ontbreekt zuigingsventilators gevel of aan de zijkant (vergeet niet de lucht).
Hier wordt de luchtstroom van een zaak naar behoren geventileerd, met de binnenkomende luchtstroom in blauw en rood uit:Cool uw computer
We raden u aan harde schijven bodem van de kast tegenover de zuigkracht fans.
In termen van eten, die ook warmte genereert, zal dit afhangen van uw zaak. De behuizingen waarvan het vermogen onderin de voorkeur, vanwege het ontbreken van het huis van boven toevoer verschaft de mogelijkheid om één of twee afzuigventilatoren aan de bovenzijde van het huis, en voorkomt runaway fan vermogen wanneer de componenten "heet" (Grafische kaart, CPU) worden gevraagd.
Een voorbeeld van de luchtstroom in een geval met uitschakeling:
Cool uw computer
Deze regeling warmte verder te verwijderen van de PC, als deze top uitlaat fans gaan in de richting van de natuurlijke circulatie van hete lucht uit de bottom-up.

De grafische kaart, processor, RAM, moeilijk om hun plaats te veranderen!
Zoals voor de CD-speler, wat dan ook! Hun warmteafgifte is zeer laag omdat ze niet voortdurend gevraagd.
Het moet ook proberen zoveel mogelijk, om uw kabels goed op te slaan. Een kabel die gaat in een fan en dat is de onmiddellijke shutdown! Een kabel aanraken van een ventilator en is de hel voor je oren. Goede dozen hebben over het algemeen doorgangen en verlichting die aan de kabels, gebruik ze. Een goede oplossing voor degenen die niet een modulaire voeding hebben genomen is om de ongebruikte voedingskabels in een van 5,25 inch, als je er een gratis te hebben!

Postbus fans

Dat is niet moeilijk, maar er moet een gevoel van luchtstroming vanaf boven naar beneden en voren naar achteren.
afzuiging zal derhalve de achterzijde en de bovenkant van de behuizing geplaatst, de zuigingsventilators aan de voorzijde van de behuizing of aan de zijkant (zijdelingse fans).
Het zal ook aandacht besteden aan het ontwerp van de ventilator. Het meest recente onderzoek toont aan dat voor een krachtige en stille case fan voorkeur moet worden gegeven een ventilator met vele mooie en gebogen bladen, zoals deze:Cool uw computer
We moeten ook proberen om de luchtstroom in evenwicht te brengen in en uit. Testen door het tijdschrift Pc bijwerken nummer 48 op de Cooler Master HAF 922 tonen een betere koeling met een stroom saldo of lichte overdruk (meer lucht inkomend en uitgaand) dan depressie (gevallen van standaardinstallatie een ventilatoreenheid).

Regulering van de case fans

een onmisbaar element voor een stille, maar efficiënte werking is het 'Rheobus' of ventilatoren schakelkast, vinden we verschillende modellen op de markt, bepaalde geïntegreerde gevel.
Een tip als gewoon op zoek om ruis te verminderen zonder de noodzaak van een continue snelheidscontrole is sub-volter zijn fans door de stekker ze in 7V of zelfs 5V (als ze werken nog steeds op deze spanning) (Verklaring te komen)

Het kiezen van de juiste behuizing

De keuze van de zaak zal worden op basis van verschillende criteria:
 • voorzien van een aantal sleuven behuizingen fans, vooral in de voorste en achterste
 • De grootte van uw moederbord
 • uw wensen


Uw moederbord heeft een goed gedefinieerde en vaste grootte. Het zal voor het eerst kiezen voor het pakket op basis van dat.
Net als het koud? Wilt u overklokken? U zult minstens 3 fans nodig voor het hebben van een zaak die naam waardig.
Net als de stilte? Kiezen geluidsisolatie het aantal ventilatoren en zien er goed ruis als gevolg van (x) de ventilator (s) door extractie (<17dBa voor stilte).

specifieke gevallen

Sommige gevallen zijn nog steeds bij de hand als laptops waar de ruimte voor luchtcirculatie is uiterst klein.

notebooks

De draagbare zagen de gecomprimeerde componenten in een klein pakket en kunststof. Trek je kleren, je bed, zal het snel opwarmen.
Er zijn methoden om de laptop te koelen, maar ik vind onsmakelijk. De fans niet iets meenemen en het meest efficiënte systeem is in de meeste gevallen de verhoging van de computer in kwestie. Na een beetje hoog, dan zal lucht worden geëvacueerd zonder obstakels en de evacuatie zal sneller zijn.
We herinneren ons allemaal laptops exploderen letsel veroorzaken. Die dagen zijn achter de rug, maar je weet nooit, houd uw notebook koel en je knieën intact.

Radiatoren bare warmtepijpen

Ik wil graag uw aandacht vestigen op deze nieuwe trend, radiatoren blote heat pipes. Ze bieden een zeer goede prestatie, maar ook brutaal of te strak installatie kan ze boren. Wees voorzichtig!

De gegevens die nodig

Zoals overal, de details zijn vaak belangrijk. Ik spreek hier van de koelpasta en vele andere dingen 😉

koelpasta

Thermische verbinding, in het hart (GPU, CPU) wordt het contact tussen de stralingsbron en het hartoppervlak om niet leeg te laten, omdat de lucht zeer slechte bestuurder. We moeten de juiste dosering, een hazelnoot toe te passen. Geen micro-hazelnoot, geen hoge plutonium hazelnoot, klassieke hazelnoot. Vervolgens moet (met een vaste kaart bijvoorbeeld) spreid de pasta over het gehele kernoppervlak zodat het contact totaal.
De thermische pasta heeft een zeer lange levensduur (meer dan 2 jaar algemeen), is er geen noodzaak om het elke maand veranderen!
Zoals voor thermische pads, kleine lijmen verondersteld geleiders van warmte, raad ik u aan zo snel als je kunt veranderen om het deeg, vindt u verschillende graden te krijgen.

zindelijkheid

Ja, de getrokken door uw computer lucht is vol stof en het zal snel vast komen te zitten in de radiatoren of ventilatorbladen. Een maandelijkse schoonmaak is een goed idee als u vaak uw computer ingeschakeld. De schoonmaak wordt uitgevoerd met een droge lucht bom en een vochtige doek of anders uw adem en een doek. Pas op voor ideeën vacuüm schoon te maken, is de schroef zeer snel verloren!

De verschillende materialen van de radiator

Zoals u waarschijnlijk weet, alle metalen zijn min of meer bestuurders! Hier is een lijst van de meest tot minst driver:
 • Zilver (429 W / (m.K))
 • Koper (401 W / (m.K))
 • Gold (317 W / (m.K))
 • Aluminium (237 W / (m.K))
 • Zink (116 W / (m.K))
 • Nikkel (90,7 W / (m.K))


Zo kunt u een idee van de middelmatigheid van aluminium te krijgen. Uiteraard neemt deze resultaten met een korreltje zout, de zuiverheid van het betreffende metaal sterk wisselende geleidbaarheid.

Techniek: De verschillende koelmethoden

Ten eerste, ik zal u een korte samenvatting van de verschillende koelmethoden.

De actieve luchtkoeling

Cool uw computerDe koeling actieve lucht altijd samengesteld:
 • Op de radiator
 • Vanuit een fan

De ventilator aangebracht op de radiator, evacueren stijgende warmte van de radiator en verdrijven. De radiator is vaak uit een radiator (wat een schok ..) zich op verwarmingsbuizen aangebracht, waardoor de thermische geleidbaarheid. Er zijn ook radiatoren bedienen van een vloeibaar metaal (nog in de warmtepijp), welke laatste in gang gezet door een elektromagnetische pomp en met prestaties vrij eerbare, maar voor een prijs te hoog. Het enige merk te vervaardigen is Danamics.

Koeling Passieve lucht

De koeling passieve lucht eenvoudig uit een radiator, hetzelfde als hierboven beschreven. Het voordeel van dit systeem is volledig stil zijn: 0dBa.

Cooling water passieve

De passieve waterkoeling gebruikt de natuurlijke geleiding van de omsluitende doos radiatoren (die ongeveer op water naar de verschillende componenten verhit de waterkoeling circuit te ontvangen). De enige fabrikant (bij mijn weten) verplichtingen is Zalman waterkoeling. Het voordeel van dit systeem is dat het stil. Geluid kan eventueel komen van de pomp, maar bouwers zijn zodanig dat de pomp is ook stil.

Het koelwater ingeschakeld

Cool uw computerDe koeling actieve water is gemaakt op dezelfde wijze dat de passieve, maar de door de stralers opgevangen warmte wordt direct verdreven door fans op de radiator een zo nauw mogelijke delta nul bereiken (delta = Temperatuur ° C component - kamertemperatuur).
Zij wees erop dat de kachels werken net zo goed zonder ventilator, een kachel die actieve base kan in passief worden getransformeerd met ongeveer 15% van de stijging van de temperatuur, blijft je prioriteiten stellen. Voor fans van de installatie, is het raadzaam om ze in aspiratie zetten (even verrassend als het lijkt), een stijging van 1-2 ° C wordt vervolgens waargenomen.
Speciale voorzorgsmaatregelen moeten worden toegepast op de pomp. Deze dragers zelden door water worden doorlopen dan 60 ° C, is het daarom wenselijk om het na de radiatoren gebracht, hoewel de kringlooptemperatuur neigt te stabiliseren, waardoor 1-3 ° C verschil tussen het punt de warmste en de koudste punt in het circuit.

Voor waterblock zijn er twee systemen, het systeem HPDC (High Load Verliezen) en CDPF (lage verliezen uit de heffingen).
Hoe om te weten of zijn of waterblock is HPDC CDPF? (LDPC Engels) Door te kijken naar zijn beschrijvend bestand of openen. Men zal een HPDC zijn "doolhof" (Labyrinth) complex, waardoor het water naar meerdere beurt. Een CDPF liever laat het water circuleren kan worden, zonder ingewikkelde tekening. Te bevelen om HPDC systeem (dit zijn de water blok die bepaalt of het systeem trend HPDC of CDPF) een pomp met een hoge waterkolom (hoe hoog de pomp "stijgen" de vloeistof) en een CDPF systeem een ​​hoge stroomsnelheid pomp. In beide gevallen geven we de voorkeur aan het gebruik van een vloeistof die aan "diëlectrisch" (Zero geleidbaarheid) als Feser F1 te vermijden, in geval van lekkage, beschadiging omringende componenten.
Het is natuurlijk aan te raden om te mengen HPDC en CDPF, performance daaruit vaak katastrofisch als gevolg.
Moet ik koel mijn mosfets? Mijn Northbridge? Mijn Southbridge? mijn belangrijkste circuit? Natuurlijk ... niet! Dit zijn componenten die vaak door waterblock gekruist microscopische buizen en Northbridge liever een goede zaak ventilatie plaats van water bij 45 ° C CPU.
Cool uw computerDownload dit artikel (PDF)
Originele artikel gepubliceerd door. Vertaald door u-pass. Dit document met als titel " Cool uw computer »uitKioskea (Www.commentcamarche.net)wordt onder de Creative Commons-licentie beschikbaar gesteld.U kunt kopiëren, wijzigen kopieën van deze pagina, onder de voorwaarden die de vergunning gestelde voorwaarden,als deze nota blijkt duidelijk.Download dit artikel (PDF