Goed bezoek: welke juridische waarde?

Goed bezoek: welke juridische waarde?

Goede bezoek dat de makelaar maakte ondertekenen om een ​​potentiële koper hij heeft een wettelijke waarde? Kunnen we direct kopen van de verkoper zonder te betalen commissie aan de makelaar?

definitie

Met de ondertekening van een goede bezoek, de potentiële koper een document ondertekenen waarin hij erkent dat het huis of appartement bezocht te koop via makelaar betrokken. Het is vastbesloten om de transactie af te ronden met de laatste, en, bij gebreke daarvan, om hem een ​​vergoeding te betalen die gelijk is aan de commissie moeten worden geïnd.

onze video

Het advies van Eric Roig, oprichter en directeur van droit-finances.net

Verplichtingen van de koper

Het recht op bezoek is in de eerste plaats een schriftelijk bewijs van de tussenkomst van de makelaar, die het mogelijk maakt om haar activiteiten te rechtvaardigen met de verkoper die in opdracht.

Maar zijn juridische gevolgen in termen van verbintenissen zijn beperkt.

eenvoudige mandaat

Als de makelaar een enkele term ontvangen, niet-exclusieve, van de verkoper, potentiële koper die het pand bezoekt is niet verplicht om te kopen via het.

De verbintenis clausule meestal verschijnen op de tour heeft recht weinig juridische waarde, omdat het in strijd is met de bepalingen van het decreet 72-678 van 20 juli 1972 (zaak Hooggerechtshof van 28 november 2000, van 3 april 2002 en 27 april 2004).

Deze vrijwaring clausule niet echt begaan de koper. Juridisch gezien, zodat de bezoekers goed is niet te vergelijken met een huiszoekingsbevel. Er is slechts een spoor van het bezoek van de makelaar.

De koper kan perfect de transactie te voltooien rechtstreeks met de verkoper of bij een andere makelaar.

exclusief mandaat

Echter, in de aanwezigheid van een exclusief mandaat van de verkoper naar de makelaar, de koper is verplicht om de transactie te voltooien doorheen. Hij ondertekende of niet goed bezoek.

Het is hetzelfde als de verkoper een mandaat heeft gegeven, maar niet exclusief aan een enkele makelaar.

Verplichtingen van de verkoper

In het algemeen, moet de verkoper de voorwaarden van het mandaat om de makelaar toevertrouwd respecteren. Zo niet, dan is zij gerechtigd om te vragen om schadevergoeding.

schadevergoeding

Hoewel strikt genomen de juridische waarde van een goede zaak is twijfelachtig, gewetenloze kopers geconfronteerd met een eis tot schadevergoeding van de betrokken makelaar.

Sterker nog, in een arrest van 1 februari 2011 de Toulouse Hof van Beroep veroordeelde een koper voor "ernstige schending van zijn plicht van loyaliteit."

Met andere woorden, kan de koper moet schadevergoeding betalen wanneer het betrokken is bij manoeuvres om ontnemen de makelaar zijn commissie en dat de tussenkomst van de laatste was in de beslissende feiten voor de realisatie van de transactie.

In de praktijk, als je de transactie direct met een koper die een goed bezoek ondertekend concluderen, de makelaar kan inschatten gewond (terecht) en kunnen schadevergoeding van de twee partijen te eisen. Op voorwaarde natuurlijk dat bewijst dat zijn interventie was beslissend in het sluiten van de verkoop.

Een voorwaarde dat de rechter beoordeelt vrij grote schaal. Voorbeeld: houder van een mandaat van de verkoper, een makelaar in onroerend goed is een goede bezoek aan een potentiële koper. Negentien maanden later, sluit de deal direct met de verkoper, voor een veel lagere prijs. Het Hooggerechtshof oordeelde dat de agent het recht had om de opdracht in het mandaat gespecificeerd (arrest van 14/11/2000).

In het algemeen niet lichtvaardig behandeling van de makelaar. Een warrant is een contract als elke andere en je moet je afspraken na te komen, zonder te proberen "omzeilen" een professionele, die voor het grootste deel, toegewijde tijd en geld aan zijn verplichtingen te voldoen. Dit is een morele kwestie ... en voorzichtigheid, omdat je het risico te worden veroordeeld door de rechter.

Zie ook

  • makelaarskosten en verkoop van onroerend goed
  • De commissie makelaar

Goed bezoek: welke juridische waarde?Download dit artikel (PDF)
Geplaatst door manombolo. Dit document met als titel "Purchase bezoek: welke juridische waarde? "Als gevolg van Rechts-Finance (Droit-finances.commentcamarche.net) is auteursrechtelijk beschermd.Elke reproductie of gehele of gedeeltelijke weergave van deze site op welke wijze dan ook zonder de uitdrukkelijke toestemming is interdite.charger dit artikel (PDF