Rato – Definitie

Wat betekent de term "pro rata"?
Rato - Definitie

vertaling

pro rata is een Latijnse uitdrukking die in het Frans betekent "in verhouding tot de werkelijke verstreken tijd." Het wordt vaak gebruikt in juridische taal om de berekening van een som geld (geboren uit een bepaalde opdracht) beschrijven op basis van de bestede tijd. Het wordt ook veel gebruikt op het gebied van accounting, wanneer bedrijven de berekening van hun afschrijvingen bijvoorbeeld.

Voorbeelden

betalen

Een werknemer betaald aan het minimumloon, maar die part-time werkt ontvangt een percentage van het minimumloon die overeenkomen met hun wekelijkse arbeidstijd werkelijk bereikten. Zijn salaris zal worden berekend pro rata.

vermogensbelasting

Bij de verkoop van onroerend goed, de verkoper was nog steeds eigenaar van het pand verkocht per 1 januari niet kan in principe aanspraak betaling van de grondbelasting aan de koper. Maar de daad kan leveren niettemin een overeenkomst die beide partijen elkaar betalen een deel van de pro rato onroerende voorheffing, dat wil zeggen, in verhouding tot hun respectieve periode van de bezetting over het jaar. Bekijk en betaalt onroerendgoedbelasting bij de verkoop?

accounting

Accounting, lineair afschrijvingskosten van een put berekend door het delen door de gebruiksduur. Het wordt berekend pro rata.

Foto credits: © Les Cunliffe - Fotolia.com
Rato - DefinitieDownload dit artikel (PDF)
Geplaatst door Matthew-B. Dit document met als titel "pro rata temporis - Definitie» van Rechts-Finance (Droit-finances.commentcamarche.net) is auteursrechtelijk beschermd.Elke reproductie of gehele of gedeeltelijke weergave van deze site op welke wijze dan ook zonder de uitdrukkelijke toestemming is interdite.charger dit artikel (PDF