De commissie makelaar

november 2017

De betaling van de makelaar commissie in het geval van de verkoop van onroerend goed, ook wel bekend als makelaarskosten soms problemen kunnen opleveren.

beginsel

De wet is categorisch: de commissie moet worden betaald bij de verkoop daadwerkelijk wordt gesloten (dat wil zeggen, de ondertekening van de akte) met een koper die de gemachtigde u geïntroduceerd. Een principe dat in haar verzoekschrift, soms een aantal problemen stelt.

onze video

Het advies van Eric Roig, oprichter en directeur van droit-finances.net

goed bezoek

Eerste probleem: de beroemde goed bezoek, dat de makelaar maakte teken om een ​​potentiële koper voor een bezoek aan de put en waarin deze laatste zich ertoe verbindt om alleen te behandelen door zijn tussenpersoon.

In principe is deze clausule heeft geen juridische waarde als de agent exclusief mandaat niet vast te houden als de transactie perfect kan worden gedaan door een andere professional of rechtstreeks tussen individuen.

In de praktijk is het ondertekenen van een goed bezoek brengt echter bepaalde toezeggingen van de potentiële koper ...

Annulering van de verkoop

Een ander probleem is wanneer de akte van verkoop is niet definitief ondertekend.

Dit kan gebeuren wanneer een van de opschortende voorwaarden in het voorlopig contract bedongen niet wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld als de koper zijn lening of bouwvergunning niet krijgt. In dit geval is de makelaar geen recht op zijn opdracht.

Het kan ook gebeuren dat een opschortende voorwaarde niet wordt voldaan door de opzet van de potentiële koper (die, bijvoorbeeld, niet een lening aanvraag in te dienen) ... In dit geval, de verkoop n ' niet is voltooid en de agent geen aanspraak kosten. Maar de oneerlijke koper kan worden veroordeeld tot een schadevergoeding te betalen aan zowel de verkoper als de tussenpersoon die werd beroofd van de commissie.

Een andere hypothese: de koper en de verkoper uiteindelijk afzien bij overeenkomst om de akte te ondertekenen. Wat natuurlijk bestraffing van de makelaar die al het voorbereidende stappen uitgevoerd (onderzoek van de koper, enz.). Zodra de verkoop is niet wettelijk gesloten, kan het een vergoeding in rekening brengen. Maar nogmaals, verhindert niets om de zaak aan de rechter dat de omvang van de geleden schade zal beoordelen en kunnen schadevergoeding toekennen brengen.
De termen ook in het algemeen zorgen voor de betaling van een schadevergoeding wanneer de verkoper uiteindelijk weigert om de akte te ondertekenen, zodat alle voorwaarden zijn door de koper aanvaard.

Case, soms: het kan gebeuren dat de akte van verkoop bepaalt "ontbindende voorwaarden" dat de transactie met terugwerkende kracht te annuleren als ze uitkomen. In dit geval wordt de verkoop daadwerkelijk beëindigd, maar de makelaar houdt zijn commissie, omdat de akte werd ondertekend.

Laatste precisie: de makelaar is niet gerechtigd om zijn opdracht wanneer na het verlof te koop, de huurder gebruik maakt van haar recht van eerste weigering.

Zie ook

  • makelaarskosten en verkoop van onroerend goed

Zie ook


Download dit artikel (PDF)
Download dit artikel (PDF