De opname-indelingen

november 2017
De opname-indelingen
Photo credit: Julien Achard


presentatie

De opname-indelingen

Zodra de door de sensor bepaald imago, uw camera biedt verschillende soorten record: JPEG, RAW of TIFF. Elk bestandsformaat heeft een andere compressieverhouding, wat het veranderen van een beetje meer kwaliteit van uw foto's.

Jpeg, het meest gebruikte


De opname-indelingenDe JPEG (Joint Photographic Experts Group) is tegenwoordig de meest gebruikte formaat digitale fotografie. Biedt een zeer goede gewicht / kwaliteit, wordt gewaardeerd door de meeste fotografen. De apparaten bieden verschillende compressieverhoudingen JPEG, elk level vermindert de bestandsgrootte. Echter, hoe groter de druk, hoe hoger de kwaliteit is laag. Hoe groter het bestand wordt gecomprimeerd, des te sneller opgenomen, zodat u om te verhuizen naar de volgende opname (handig als u wilt continu-opnamen).
Het grootste nadeel van dit formaat is JPEG-compressie, die pijnlijk voor een moeilijke fotograaf verlies van bepaalde informatie, verslechtering van uw foto's in post-processing en editing kan zijn.
Het belangrijkste voordeel is de compressieverhouding die optimaliseert het archiveren van uw foto's, maar ook het feit dat dit formaat is universeel voor gebruik op het web, een stuur naar een vriend, het bestand wordt gelezen door elke browser of software bekijken.

The Raw, een RAW-beeld


De opname-indelingenThe Raw (gewoon Engels) is een opnameformaat voor het houden van een totaal raw-bestand. Dit type van formaat maakt het ook mogelijk om de verschillende instellingen onafhankelijk herinneren als witbalans, bijvoorbeeld, in plaats van direct te integreren om de beeldcompressie. Het resulterende ruwe bestand wordt iets gecomprimeerd zonder verlies (in tegenstelling tot JPEG) in een formaat dat specifiek is voor elke fabrikant: .nef voor Nikon, Canon CR2, .arw Sony, Pentax .ptx etc. Het gewicht van het resulterende bestanden is dus meer dan het JPEG minder gecomprimeerd.
Dit formaat is echter niet universeel, specifieke software is per se nodig is om te lezen en te bedienen. Aangeboden door het merk voor de aankoop van uw apparaat, de software leest uw raw-bestand en kan zich ook ontwikkelen om het daarna te gebruiken.
Software retoucheren of bewerken, zoals Photoshop, Lightroom en Capture One kan het ruwe bestand te verwerken. Er zijn ook tal van gratis programma's zoals FastStone Image Viewer, die maken het gemakkelijk om te lezen dat bestandstype.

Het TIFF-bestand een zware maar de kwaliteit


De opname-indelingenDe TIFF (Tagged Image File Format) is een bestandsformaat voor het digitale beeld. Ongecomprimeerde, zal het de beste kwaliteit te leveren voor het bewerken, of om af te drukken als het op de hoogte is en gelezen door de meeste visualisatiesoftware. Echter, het lijdt aan een belangrijk gebrek, in vergelijking met RAW of JPEG Fine (jpeg minste gecomprimeerd), is het gewicht van zijn bestanden. Sterker nog, werd het formaat snel achtergelaten op camera's gebrek aan opslagcapaciteit en vooral schieten tarief. Bij inschrijving, neemt een zwaarder bestand langer te worden overgebracht naar de geheugenkaart, waardoor de fotograaf voorkomen om naar de volgende opname.
Dit type van formaat is het meest interessante in computer-opname: maximale kwaliteit en verminderd risico van verslechtering van de overdracht. Het heeft ook een groot voordeel voor vertoningen, vooral als u uw bestanden te laten vallen in een laboratorium. Het bestand dat wordt gelezen door verschillende software, zullen laboratoria geen moeite om het te openen. U profiteert van een hoge afdrukkwaliteit, terwijl Jpeg het beeld kan verslechteren door het comprimeren.

Bronnen foto's: Julien Achard, Adobe Photoshop.

Zie ook


Download dit artikel (PDF)
Download dit artikel (PDF